Linzentaart met erwten

65 - 75 min

4 - 6 personen

Ingrediënten 

Deeg

  • 225 gram (spelt)bloem
  • 125 gram koude boter in blokjes
  • 1 ei
  • 1 el maanzaad
  • 1 volle tl zoet paprikapoeder
  • ¼ tl zout
  • Of 6 velletjes roomboterbladerdeeg


Vulling

    • 80 gram groene-bruine linzen, 200 gram gaar gewicht
    • 125 gram erwten (Wonder van Scheemda)
    • 2 el olie
    • 1 middelgrote ui, fijn gehakt
    • 75 gram wortel, grof geraspt
    • 1 tl zout
    • Versgemalen peper
    • 1 tl sambal oelek
    • 1 tl oregano
    • 1 klein blikje tomatenpuree á 70 gram
    • 125 ml slagroom
    • 2 eieren
    • 85 gram verkruimelde feta
    • Versgemalen peper

Bereiding

Laat de erwten (Wonder van Scheemda) van tevoren 1 nacht of 8 uren wellen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een quichevorm of springvorm goed in. Blekleed de vorm met bladerdeeg. Prik de bodem in met een vork en zet even apart terwijl je verder gaat met de vulling.

Was de linzen in een bolzeef onder koud water. Doe ze in de pan en kook ze in ruim water in 18-20 minuten gaar. Laat goed uitlekken in een zeef. Kook de doperwtjes 3 minuten in licht gezouten water. Giet af en laat uitlekken.

Verhit de olie in een koekenpan. Voeg ui en wortel toe en bak 5 minuten zachtjes aan. Voeg de linzen, doperwtjes, zout, peper, sambal, oregano en tomatenpuree toe en bak al omscheppend 2 minuten mee.

Klop de slagroom met de eieren, feta en versgemalen peperdoor elkaar in een ruime kom. Schep het linzen-doperwten mengsel erdoor en doe dit in de quichevorm. Strijk de bovenkant glad.

Bak in het midden van de voorverwarmde oven in 40-45 minuten bruin en gaar.